Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Οι ελληνικές συμμετοχές-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «ΛΑΪΛΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «ΛΑΪΛΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ


Συνδεδεμένος με θρύλους και ιστορίες, ο Λαϊλιάς αποτελεί ένα από τα ορεινά συμπλέγματα της Ανατολικής Μακεδονίας  και μάλιστα το πλέον όμορφο και αγαπητό, ενώ δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον Γάλλο πρόξενο και περιηγητή Cousinery, ο οποίος όταν επισκέφθηκε τα Σέρρας, το 1814, αφιέρωσε πολλές σελίδες για να πλέξει το εγκώμιο του μαγευτικού ομώνυμου δάσους.
Η παρουσία των βλαχοφώνων Ελλήνων στο νομό Σερρών υπολογίζεται κυρίως από τα μέσα του 18ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 1780, με τόπο προέλευσης κυρίως την Αβδέλλα και την Γράμμουστα της Δυτικής Μακεδονίας. Κύρια απασχόληση τους ήταν η κτηνοτροφία, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και το εμπόριο. Ο ορεινός όγκος και το ομώνυμο δάσος του Λαϊλιά, στα βόρεια του Ν. Σερρών, υπήρξε για πολλούς από αυτούς, τόπος κατοικίας κατά τους μήνες Μάιο - Οκτώβριο, ενώ ακόμη και σήμερα αποτελεί αξιόλογο καλοκαιρινό θέρετρο. Εκεί υπήρχε χαρακτηριστικός πέτρινος οικισμός τα «Βλάχικα Καλύβια».

Το 1985 αφού η επιθυμία ωρίμασε σκέψεις και διαθέσεις, πολλοί από τους επιζήσαντες βλαχόφωνους του δάσους και οι απόγονοι τους ίδρυσαν τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων & Φίλων «ΛΑΪΛΙΑΣ» Ν. Σερρών.
Στις χορευτικές του ομάδες 300 και πλέον χορευτές γνωρίζουν την μουσικοχορευτική παράδοση των βλαχοφώνων Σερραίων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος.
Συγκροτήθηκε ομάδα με σκοπό τη συλλογή, καταγραφή και ταξινόμηση στοιχείων, που αφορούν την παράδοση των βλαχοφώνων του νομού αλλά και την ντόπια σερραϊκή παράδοση, για την οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο της ελληνικής. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι και η παραγωγή τεσσάρων αρχειακών CDs, ένα εκ των οποίων διατίθεται από τα γραφεία του Ομίλου στο κοινό, απολαμβάνοντας τα νταούλια και τους ζουρνάδες, που πρωταγωνιστούν σε κάθε αυθεντικό σερραϊκό γλέντι. Με ένα δεύτερο CD θα αποδοθεί ο απαιτούμενος φόρος τιμής στους βλαχόφωνους προγόνους και όσα κληροδότησαν ως μουσική παρακαταθήκη.
Ο Όμιλος «Λαϊλιάς» συντηρεί ιματιοθήκη με 300 φορεσιές (πολλές εκ των οποίων αυθεντικές) που συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται. Σ’αυτήν συμπεριλαμβάνονται και οι μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας ανδρική και γυναικεία βλάχικη φορεσιά του Ν. Σερρών.
Ας σημειωθεί ότι χάρη στην αγάπη για το ομώνυμο όρος των πατέρων και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, ο Όμιλος έχει καθιερώσει ως θεσμό στη συνείδηση όλων την διοργάνωση (από ιδρύσεως του) διήμερων εκδηλώσεων στην καρδιά του δάσους του Λαϊλιά, την γιορτή του δεκαπενταύγουστου.
Επίσης έχει θεσμοθετήσει άλλες δύο εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του έτος, η πρώτη το φθινόπωρο με την επωνυμία «Βράδια Παράδοσης» και η δεύτερη το «Χορευτικό Πανόραμα» την περίοδο της άνοιξης
Έχει πάρει μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις στο εσωτερικό από τις οποίες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της SEOUL το 1988, στο 39ο Φεστιβάλ Λευκάδας, στο 13ο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης στην Αριδαία, οι δύο εμφανίσεις στο ιστορικό θέατρο της «Δόρα» Στράτου τον Ιούλιο του 2000 και 2003 με κάλυψη της εκδήλωσης από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και δορυφορική μετάδοση σε ολόκληρη την ομογένεια και το εσωτερικό.
Έχει διοργανώσει 2 Σεμινάρια ελληνικών παραδοσιακών χορών και έχει συνδιοργανώσει με τον πολιτιστικό σύλλογο Σκοτούσσας άλλα 5.
Έχει 18 συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό πρεσβευτής του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.
Πρόεδρος του Ομίλου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Σιαπαρδάνης και Δάσκαλοι Χορού οι Βασίλης Τερζής, Δήμητρα Πάντσιου και Αλεξάνδρα Μουτσούλα.
1 σχόλιο:

  1. Γρήγορη δάνειο προσφορά
    Μου χορηγεί δάνεια σε όποιον θέλει οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για ένα δάνειο, μεταξύ κυρίως με πολύ απλό και ακριβείς όρους για αυτόν τον λόγο, ορισμένες διατάξεις που λαμβάνονται για την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας. Μου επιτόκιο κατά τη διάρκεια του εν λόγω δανείου είναι 3% και η επιστροφή γίνεται μηνιαία, αν κάθε φορά που σας ενδιαφέρουν, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail: ilievmarco15@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή